„TÜKRÖM A LOVAM” – AVAGY VEZETÉSFEJLESZTÉS MÁSKÉPP – FELSŐVEZETŐI KLUBBESZÉLGETÉSEK

A XXI. század vezetői elvárásai az intuitív, minőségi kapcsolatokat kiépíteni tudó, önműködésüket jól ismerő vezetőknek kedveznek. A lovas coaching, ill. vezetői tréning hatásos és újszerű támogatást tud nyújtani a vezetői stílus finomhangolásához. A módszer olyan vezetői képességfejlesztést jelent, amely aktívan beépíti a lovak visszajelzéseit a coaching folyamatba.

Legutóbbi vezetői klubunk kerekasztal beszélgetésének meghívott vendégei Gombkötő Zsuzsa a Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt (NÜSZ) vezérigazgatója és Kovács Judit Erzsébet a Pegazus Coaching alapítója voltak. Klubunkat ezúttal is az MVÜK Zrt-vel közös szervezésben tartottuk és Szabó Lászlóval az MVM pénzügyi vezetőjével moderáltuk.

Beszélgetésünk a következő kérdések köré épült: Mi az amit az emberek vezetésében a lovaktól tanulhatunk? Milyen vezetői megoldásokat ad számunkra a lóval való közös munka? Hogyan fejleszthetjük a lovak által a vezetői képességeinket?

Gombkötő Zsuzsa felső vezető, több mint 15 éve rendszeresen lovagol. Elkötelezett hobbi lovas. Kovács Judit több éven keresztül vezető volt az agrárium üzletágban, s ma vezetőknek tart lovas coaching-ot.

Nagy lehetőség a lovas coachingban az, hogy a ló mindig az itt és most-ban van, ezáltal arra készteti a lovasát, a vezetőt, hogy ő is a jelenben legyen. A ló segíti a jelenre való fókuszálást és önmagunk megfigyelését. Saját reakcióinkat segíti felismerni és tudatosítani. A ló-lovas viszonyrendszere párhuzamba állítható az alkalmazott-vezető viszonyulással.

Szabályozás és a szabadság kérdése. Mekkora teret biztosítok a lónak a velem való együttműködésben? És az alkalmazottaknak? Mennyire adok szabadságot és milyen szinten szabályozok? A ló rögtön visszajelzi mi az, ami már neki nem komfortos.

– Az esés nem bukás. Lovas körökben azt mondják az igazi lovas legalább hétszer leesik a lóról. Az esés velejárója a lovaglásnak. Mit nevezünk vezetői munkánk során esésnek és bukásnak?

– Az időzítés szerepe. Lóháton kiéleződik a döntés, nem döntés kérdésköre. Nem lehet nem dönteni, mert akkor a ló abban a pillanatban átveszi az irányítást és dönt, megoldja az adott helyzetet az ő elgondolása szerint. A lóval való közös munka segít a reakció időnk fejlesztésében.

– Az elfogadás és elfogadtatás kérdése. A lóval el kell fogadtatnunk magunkat, ő köszöni szépen jól van egyedül. A bizalmába kell férkőznünk hogy irányítani tudjuk őt. Az emberekkel sincs ez másképp. A lóval való közös munka rávilágít minket arra, hogy az elfogadás, elfogadtatás egy folyamat, ez sosem adott és nem örökre szól. Újra és újra ki kell ezt építenünk. Az emberekkel való együttműködésben sincs ez másképp…

A fentiekhez hasonló kérdésköröket jártunk körbe a vezetői klubunkban.

Köszönjük az aktív részvételt, az inspiráló beszélgetést! Május 22-én ígérem újra egy nagyon izgalmas témával folytatjuk!

Illés Diána

executive career | search & selection | consulting

Fotók by Jekken Péter