ÚJRATERVEZÉS A MUNKÁBAN

ÚJRATERVEZÉS a munkában

Nem csak az új év kezdet kell, hogy indíttatást adjon arra vonatkozólag, hogy mi az, amit másképp szeretnénk csinálni, hanem bizony időnként rá kell nézzünk milyen érzésekkel is vagyunk valójában a munkánkban. Mit ad nekem a munkám? Összhangban van-e a munkám által elérhető cél a saját személyes célommal? Mik az én céljaim?

Mi a legbensőbb vágyam?  Ennek eléréséhez vajon eszközül szolgál a munkám? Vagy  egymástól függetlenül külön utakon jár a munkám és a célom? Van egymásra hatásuk? Milyen célom van nekem a munkámmal? Gondolkozzunk el a válaszainkon…

Mikor érdemes megfontolnunk az újratervezést?

– ha nem tudjuk megvalósítani magunkat a munkánkban, azaz nem érezzük azt, hogy a munkánk táptalaja lenne a bennünk rejlő erősségeknek, mindannak a képességnek melyek fontosak számunkra hogy használjuk, mert jó érzéssel töltenek el

– ha nem kapunk anyagi és erkölcsi megbecsülést

– ha nehéz egyensúlyban tartani a magánéletünket a munkánkkal

Fontos, hogy az újratervezés nem feltétlenül jelenti a nulláról való építkezést. Újratervezés alatt értjük az olyan „apróbb” változtatásokat is mint például a prioritási listánk, az időnk menedzselésének újraértékelése, hozzáállásunk, meggyőződéseink, hitrendszereink felülvizsgálata… Mi az amit eddig csináltam, s hogy csinálom másképp?

Sokszor azt tapasztalom, hogy hajlamosak vagyunk a rajtunk kívül állóakat hibáztatni, főnökünket, kollégáinkat azért mert nekünk rossz és lelépünk, ahelyett, hogy ránéznénk mi is az pontosan ami az elégedetlenséget szüli bennünk? És miért is nem próbálunk meg tenni ellene? Lehetséges, hogy csupán arról van szó, hogy nem tudjuk milyen munkában éreznénk jól magunkat?

Saját felelősségünk van abban, hogy figyeljük magunkat mik azok a tevékenységek, amiket szeretünk csinálni, feltöltenek, örömet jelentenek és tegyünk érte hogy ezekben a feladatokban legyen részünk. Hogyan? Nézzünk rá az erősségeinkre, fejlesztendő területeinkre! A főnökünkkel pedig kezdeményezzük a beszélgetést, hogy mit tapasztalunk magunkkal kapcsolatban, mit érzünk miben vagyunk erősek, mi az aminek a fejlesztésében segítséget kérünk, és támogatást ahhoz, hogy olyan feladatot kapjunk, amiben jól érezzük magunkat és a célunk irányában szolgál bennünket. Ezáltal ő is nyer mert hosszútávon egy sikeres kollégát kap, s mi is nyerünk mert jobban érezzük magunkat a munkánkban, motiváltak, sikeresek vagyunk.

Miből áll az újratervezés folyamata?

  1. Első lépésként tegyük fel magunknak a kérdést: miből fakad az elégedetlenségem? Lehet h olyan szintű dologról van szó, például fizetés, meg nem értés a kollégákkal, munkakör tartalma, felelősségi kör, amin felmondás nélkül is lehet változtatni. Sokszor nincs szükség másra mint arra, hogy őszintén a főnökünk elé álljunk és beszéljünk vele, felvázoljuk szorongásunk okát, miközben figyeljük az ő és a saját reakcióinkat, mérlegeljünk és döntsünk!
  2. Ha az újratervezés mellett döntünk, számot kell vetnünk magunkkal, mik a legfőbb erősségeink, mik azok amiket használni szeretnénk a munkánkban? Lássuk részleteiben a munkát amit szívesen végeznénk! Milyen a közeg? az iroda? van-e irodám? mit csinálok éppen? milyen érzésekkel vagyok benne a munkámban? ha a számomra legideálisabb munkát végezném, mit adna az neked? Tegyük fel bátran magunknak ezeket a kérdéseket, és foglalkozzunk a válaszokkal.

Adjuk meg magunknak az időt az újragondolásra. Ki tudná rajtunk kívül, hogy mire van szükségünk? 

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen munka is való nekünk valójában, érdemes segítő, coach ismerőst felkeresni, aki célorientált, önismeretet segítő kérdéseivel ill. eszközeivel tud támogatni abban, hogy a személyiségünkhöz megfelelő hivatást megtaláljuk.

  1. Fontos, hogy az újratervezés folyamatában az érzést keressük amit akkor érzünk, amikor a számunkra ideális munkát végezzük és ehhez rendeljük hozzá azt a munkakört amiben mindezt megtaláljuk.
  2. Gyűjtsünk tudást! Ha megvan az a munka amit szeretnénk végezni, már fél siker, menjünk hát utána! Keressünk ismerősöket akik hasonló munkában dolgoznak, tudjunk meg többet a benne rejlő lehetőségekről, a munka végzéséhez szükséges tudásról, rendeljük hozzá a már bennünk lévő tudást, képességeket! Ami hiányzik azt pedig szerezzük be, iratkozzunk be képzésekre, önismereti tanfolyamokra.
  3. Ne feledkezzünk meg a kapcsolatainkról! Merjünk kérdezni, legyünk nyitottak, tanuljunk követendő példáktól, hagyjuk, hogy tükröt mutassanak! Valójában sosem vagyunk egyedül, ha megvan a cél, az élet úgy rendeződik, hogy a cél eléréséhez szükséges eszközöket, támogatókat megkapjuk!
  4. Legyen személyes az álláskeresési stratégiánk! Fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb módszert válasszuk ki, amivel a legjobban tudunk azonosulni, szívesen, örömmel csináljuk. Sokféle álláskeresési technika létezik, kérjük ebben karrier tanácsadó segítségét, aki a személyiségünkhöz a legjobban illeszkedő eszközt adja a kezünkbe, amivel gyorsan és nevetve fogjuk megtalálni álmaink állását.
  5. A sikeres interjúval és beilleszkedéssel, önmagunk figyelésével az új területen – az újratervezés folyamata folytatódik, s csak akkor zárul le, ha őszintén azt érezzük, hogy igen, most vagyunk a helyünkön.

Karrierünk újratervezése és a vágyott állapot elérése egy hosszú és nem feltétlenül kényelmes folyamat. Miért? Mert egy számunkra megszokott burokból – ami lehet, hogy gyakran szúrt de elviseltük mert már olyan jól belaktuk és komfort zónánkká alakítottuk – kell kilépnünk és belevágnunk az ismeretlenbe!

Merj újragondolni, tervezni és meglépni, mert egy számodra kedvezőbb, örömtelibb, fejlődést adó jövőt tud jelenteni a munkádban és önmagadban.