MEGÚJULÁS A MUNKÁBAN

Milyen módszerekkel tudunk újra és újra megújulni a munkánkban?
Hogyan tehetjük elviselhetőbbé a monoton munkavégzést és hogyan előzzük meg a kiégés állapotát?

Napjaink több mint felét a munkával töltjük. Ha fáradtságot érzünk magunkon, az esetek többségében nem a szellemi munkától vagyunk fáradtak, hanem attól, ahogyan hozzáállunk.

A MEGÚJULÁS ALAPFELTÉTELEI:

  1. Tudom, hogy van választási lehetőségem arra vonatkozólag, hogy hogyan érzem magam.
  2. Ismerem magam. Mi okoz örömet, mi tölt fel, s mi az, ami nem. Észreveszem, figyelem magam, mi az, ami vonz engem. Egy ügyvezető igazgató mesélte nekem, hogy folyamatosan a szervezeten kívül kereste a megújulásának kulcsát,  hogy mitől újulhatna meg a vezetői stílusában, készségeiben.  Egy termelő szervezetnél  dolgozott.  Elkezdte azokat az érzéseket keresni, hogy mik azok amikben pompásan érzi magát. Megfigyelte, hogy akkor érezte magát a legjobban mikor a munkásokkal beszélgetett az üzemben. Elkezdett mindennap munkakezdéskor fél órát es munka befejezése előtt megint csak fél órát arra szánni, hogy végigment a gyártósoron, és minden nap új dolgozó mellett állt meg beszélgetni.
  3. Kíváncsiság saját magam iránt. Kíváncsi vagyok saját határaimra, azokra a rejtett potenciálokra, amik bennem vannak. Saját példámat szeretném veletek megosztani. Több mint 6 év beszerzési területen eltöltött idő után már szinte nyomasztóan éreztem, hogy valójában nem én vagyok abban a szerepben ami a munkám által rám lett ruházva. Elkezdtem kíváncsisággal figyelni magam, mik az én rejtett potenciáljaim, mik azok a személyiségjegyeim, erősségeim, amiket feltétlenül szeretnék a munkámban használni. S csak azon a területen szeretnék dolgozni, ahol mindezeket használni is tudom. Tudtam, hogy annak a munkának, amit én valójában végezni szeretnék, elengedhetetlen része kell, hogy legyen az adás, legyen valami olyan pozitív értékem, ami jóleső tud lenni a másik ember számára, mert ez nekem is ad, ettől jól érzem magam.  Ebbe az irányba vettem a vitorlámat.

A MEGÚJULÁS MÓDJAI:

  • A megújulás egyik módja, hogy a saját észlelésünket vesszük górcső alá és a hozzáállásunkon változtatunk. A hozzáállásunk megváltoztatásával változnak az elraktározásra kerülő érzéseink és tapasztalataink. Próbáljunk meg nem minősíteni, nem kritizálni, nem hergelni a közvetlen kollégákat. A stressz, a feszültség az elégedetlenség belőlünk fakad, és mi vagyunk azok is, akik változtathatunk ezen. Önmagunk folyamatos stresszhelyzetbe hozása helyett próbáljuk meg észrevenni azt, hogy mi az, amit adott helyzetben a saját magunk javára tudunk fordítani? Mi az, amit ad nekünk a helyzet? Mi indít változtatásra és miért? Lehetek nyitottabb  a kollégákkal, helyzetekkel kapcsolatban. Nemcsak fekete és fehér szituációk vannak a mindennapjaimban. Megpróbálom megérteni a másik álláspontját, elfogadással vagyok a másik iránt, nem szítok fölöslegesen feszültséget. Mielőtt gondolkozás nélkül belevetem magam a munkába, átgondolom, mit miért csinálok, hogyan tudom a lehető legkevesebb energia igénybevétellel elvégezni a munkámat?
  • Érdeklődési körünknek megfelelő tréningekre, tanfolyamokra iratkozunk be. Ezek lehetnek teljesen más területek is mint a saját munkánk, az a lényeg, hogy érdekeljen, hatással legyen ránk. Amit kapunk az új impulzusokkal a tanulás során, észre sem vesszük, de beépülnek a mindennapjainkba. A személyiségünk változásával, változást hoznak a munkánkba és a magánéletünkbe is.
  • Önmagam felvállalása a főnököm előtt. Beszélek vele, elmondom neki, amit tudok magamról. Mi az a munkámban, amiben eredményesnek látom magam, mi az a munkafolyamat, ami közel áll a személyiségemhez és szívesen csinálom. Előretájékozódom cégen belül, hogy mik azok a területek, amik számomra hozhatnak újat, fejlődhetek benne, megosztom ezt a főnökömmel.
  • Területváltás, munkahelyváltás, további sok újat tud mutatni magamról, újabb remek lehetőség a bennem lévő addig rejtett potenciál feltérképezésére.
  • Saját környezetünk megváltoztatása, új helyre való költözés, új kapcsolat, új hobbi, ami mind sokat tud adni és hatással tud lenni.

 

HA HOSSZÚ IDŐN ÁT NEM TUDUNK MEGÚJULNI, BORE OUT VAGY BURN OUT ÁLLAPOTÁHOZ VEZET

Két fajtája  létezik a munkahelyi fásultságnak. Az első a BORE OUT,  amikor unalmunk tetőfokára hág a munkahelyen. Olyannyira unatkozunk a munkánkban, hogy abba fáradunk bele, és eresztünk le napvégén. Ezen lehet változtatni: munkakör-gazdagítással, szakmaváltással, kihívásokkal, rotációval, új munkaterület megismerésével.

Dale Carnegie „Sikerkalauz2: Ne aggódj, tanulj meg élni!” című könyvében szépen kifejti, hogy milyen módjai vannak a munkahelyi unalom elűzésének,  milyen élvezeteket találhatunk az addig unalmasnak hitt munkában.

HOGYAN TEGYÜK ELVISELHETŐBBÉ A MONOTON MUNKAVÉGZÉST? HOGYAN ELŐZZÜK MEG A BORE OUT SZINDRÓMÁT?

– Rendszeres szünetek
 Ne sajnáljuk az időt a pihenésre. A napi többszöri, óránkénti tízperces szünet beiktatása nem hátráltatja, hanem előrelendíti a munkavégzést.

– Ellenőrizzük magunkat naponta többször a következő kérdésekkel: „Mit, miért csinálok?” „Segítem magamat a hozzáállásommal a munkámban?” „Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy friss energiát vigyek bele a munkámba?” ”Mi az, amit másképp kell csinálnom, hogy pozitív változás álljon be én és a munkám kapcsolatában?

– Vegyük észre a saját felelősségünket! Üljünk le és beszéljük meg a főnökünkkel, miért nem tudjuk tovább az adott munkát végezni, miért nem elégít ki már a munkám.

– Cégen belüli rotáció, munkakör gazdagítás kezdeményezése

– Osszuk meg kreatív ötleteinket a munkánkra vonatkozólag

visszajelzés kérése a főnökünktől ki tud zökkenteni az egysíkú, ingertelen munkavégzésből

– igyekezzünk meglátni, mi az, ami értéket ad nekünk a munkánkban? Mi az, amitől mi többek leszünk a munkánk által? Ha sikerül meglátni ezt máris más érzetekkel vagyunk benne a munka folyamatában

erősítsük a munkahelyen belül azt a közösséget, ami nekünk ad, amiben mi jól érezzük magunkat, vegyük magunkat körbe azokkal a kollégákkal akikkel szimpatizálunk és igyekezzünk elengedni  azokat a kollégákat, akik lehúznak, akik az irigyeink, akik utánoznak, akikkel nem egyezik az értékrendszerünk

szakadjunk ki a megszokásból!  Ebédeljünk olyan kollégánkkal/kolléganőnkkel akikkel sosem szoktunk. Munka megkezdése előtt beülünk egy kávéra egy jó energiákkal megáldott számunkra szimpatikus kávézóba s ránézünk a napunkra. Mi az amit várok a napomtól? Hogyan szeretnék benne lenni? Megtervezem a napomat, hogy a munkámat a számomra legjobb érzésekkel el tudjam látni.