HUMÁN ENERGIA MENEDZSMENT – FELSŐVEZETŐI KLUBBESZÉLGETÉSEK

A kerekasztal meghívott vendégei ezúttal Szabó Zsófia változásmenedzsment konzulens, tréner az Ascon Consulting alapító partnere és Byssz Róbert a Philips healthcare sales transzformáció globális szintű vezetője. Velük és meghívott vendégeinkkel jártuk körbe a humán energia menedzsment témakörét. A beszélgetést ez alkalommal is, mint szokás szerint Szabó Lászlóval az MVM pénzügyi vezetőjével moderáltuk.Az energia egyéni és szervezeti szinten is meghatározza napjainkat. Mára ki merjük jelenteni, hogy csak az a szervezet marad erős, ahol az emberek képesek energiát sugározni. A megfelelő energia szinttel tudunk tartósan magas teljesítményt kihozni magunkból és vállalatunkból; kezdeményező készek, kreatívak lenni, egymást erősíteni, előre vinni, inspirálni; és nem utolsósorban a változásokat könnyebben menedzselni.

Ha mi jól vagyunk, és teszünk is azért hogy jól legyünk, nagyobb az esélye annak, hogy egy harmóniában működő szervezetet alakítunk ki magunk köré. Minden nap, minden egyes pillanatában hatással vagyunk a körülöttünk lévő emberekre, folyamatok működésére.

Ha tudatosan vagyunk jelen és figyelünk a testünk változásaira, érzelmeinkre, az egyes szituációkra adott válaszreakcióinkra, könnyen megtanuljuk irányítani az energiáinkat. Mert ez tanulható. Kellő figyelemmel mi magunk tudunk dönteni arról, hogy mikor és minek adunk energiát. Mibe vonódunk bele és mibe nem. Mit miért csinálunk. Mi szolgál és mi rombol. Mi energizál s mi veszi el az energiáinkat.

Megváltoztatjuk az energia szintünket ha pl felhagyunk rossz szokásainkkal, elengedjük a minket nem szolgáló kapcsolódásainkat mint pl kevés alvásidő, kevés mozgás, nem megfelelő táplálkozás, folyamatosan panaszkodó, bomlasztó kollégák…”ezt azért nem lehet megcsinálni, mert…” „ez azért nem jó, mert..” „mindig is így csináltuk, miért csinálnánk másképp?..” „nem, te ezt nem tudod…” típusú kijelentések mindenki számára ismerősek lehetnek… Arra nem lehetünk hatással, hogy nekünk mások mit mondanak, mit tesznek, mert az róluk szól; de arra igen, hogy mi erre hogyan reagálunk és milyen érzéseket adunk mindennek.

Minden egyes helyzetre adott viselkedésünk, érzelmi reakciónk megváltoztatása, a saját energia szintünket változtatja meg.

Kellő odafigyeléssel a szervezeti energiák működésére és működtetésére egy nagyobb munkavállalói elégedettség, elkötelezettség alakul ki.

Szabó Zsófiék az Ascon Consulting-nál nap mint nap mérik a különböző szervezetek – kisebb vállalatok és nagy multinacionális cégek – energia szintjeinek működését, melyet az egyéni energia szintek vizsgálatával kezdenek. Remek eredményeik vannak arra vonatkozólag, hogy hogyan lehet egy egészséges, sikeres szervezetet fenntartani, ahol az emberek nemcsak hosszútávon érzik jól magukat, de teljesítményük is magas szinten tartható és prognosztizálható.

Byssz Róbert arról mesélt nekünk, hogy ők a Philips-nél hogyan illesztik bele a mindennapjaikba a humán fókuszt s ezáltal a saját energiáik menedzselésének fontosságát. Transzparens és elfogadott mindenki számára, ha a futás szerepel a naptárába, s az is, ha este 22h-kor elérhető, mert éppen Kínával van telefonos konferenciája. Az is a vállalati kultúra elfogadott része, ha a kollégájával történő skype konferencia közben megjelennek a gyerekek, mert éppen otthonról dolgozik az adott kolléga. Robi globális szintű felelősségi köre és az a harmónia ami belőle árad, remek példa arra, hogy hogyan lehet fenntartani a humán fókuszt napjainkban mikor minden gyorsabbá válik, digitalizálódik, mikor egyik kezünkben a telefon, a másikkal pedig a laptop billentyűzetén pötyögünk.

Saját energiánk menedzselése elsősorban a mi feladatunk. Saját érzelmeinkért és válaszreakcióinkért elsősorban mi felelünk. Ha nem is dönthetünk arról, hogy melyik kollégával dolgozunk szívesen s melyikkel nem, melyik projektben veszünk részt s melyikben nem, arról tudatosan dönthetünk, hogy mindennek milyen érzelmet adunk, hogyan vagyunk jelen és hogyan érezzük magunkat benne.

Döntsünk hát okosan a saját egészségünk, jó érzéseink és jó(l) létünk érdekében s ne az időnket hanem az energiáinkat menedzseljük!

Köszönjük az aktív részvételt és az inspiráló beszélgetést! Hamarosan folytatjuk!

Illés Diána

Vezető kiválasztásért felelős tanácsadó, executive karrier coach